Een spreker kan zeker van grote toegevoegde waarde zijn op een bijeenkomst. Maar dan is het natuurlijk wel van belang om een goede spreker te regelen. En dan gaat het niet per se om een spreker die een goed verhaal heeft. Want deze moet dit verhaal ook namelijk nog eens goed kunnen overbrengen, kunnen verkopen aan een publiek. Je hebt weinig aan een spreker die bijvoorbeeld inhoudelijk een sterk verhaal in huis heeft, maar totaal niet weet hoe hij of zij deze inhoud ook daadwerkelijk tot een verhaal moet vormen. Er moet een lijn in zitten, een sterk begin, een boeiend midden en een pakkend einde. Daarbij is het zaak om te blijven verrassen. Geen spreker wil dat het publiek afhaakt doordat er te weinig vaart in zit, timing is dus erg belangrijk. Ook de manier van spreken is essentieel. Als een spreker te snel spreekt, kan het aanwezige publiek dit niet bijhouden en bij een te langzaam tempo haken ook veel mensen af. Het ritme van de spreker moet goed zijn, zodat iedereen in de zaal geboeid kan blijven luisteren. Een pakkende opening van een spreker is van groot belang. Mensen in de zaal moeten direct worden gegrepen, dan is de spreker al een heel eind op weg en heeft die een flink streepje voor om op verder te bouwen. Beeldend vertellen kan ook heel erg goed werken om een publiek te boeien en te blijven boeien. Bij het spreken is het ook aan te raden om afwisselend te zijn. Vertel beeldend, gebruik opsommingen, humor, voorbeelden en stel vragen. Maar zet deze onderdelen allemaal op de juiste manier in, zodat er een goede balans is. Daarbij is de uitstraling van de spreker ook van belang. Deze dient goed de zaal in te kijken en vooral niet in zichzelf gekeerd zijn, dat stoot mensen af.

Hulp bij vinden juiste spreker

Dat is dus nogal wat, de eisen waaraan een goede spreker moet voldoen. Het is dan ook niet zo eenvoudig om op dit gebied de juiste persoon op de juiste plek te krijgen. Waar begin je met zoeken? Waar moet je op letten? Als de inhoud en achtergrond van de spreker goed is, zal de presentatie dan wel goed zijn? En andersom? Kortom, de zoektocht naar de meest geschikte kandidaat voor een evenement kan wel even duren, dus het kan geen kwaad om hier hulp voor in te schakelen. Daarom is Persona Grata opgericht, te vinden via de website http://dagvoorzitterspreker.nl/. Dit bedrijf heeft een hele selectie met sprekers op de website staan. Dat maakt de zoektocht in ieder geval een stuk eenvoudiger, aangezien de eerste langdurige stap al is genomen. Namelijk het uitzoeken van wie een goede spreker is en wie niet. Maar dat is zeker niet het enige wat dit bedrijf te bieden heeft. Want niet alleen sprekers zijn er te vinden, je kunt namelijk ook kiezen voor een dagvoorzitter. Deze kan onder meer een debat leiden, het kan erg interessant zijn om meerdere gasten uit te nodigen en deze hun zegje te laten doen. Maar als er niemand de leiding neemt, kan dit een bende worden en dat is zeker niet aan te raden. Er moet iemand zijn die een gesprek in goede banen leidt. Die ook van de inhoud het nodige afweet en niet bang is om in te grijpen. Grote lijnen moeten in de gaten worden gehouden, zodat het gesprek interessant blijft voor toeschouwers. Maar via dit bedrijf is het ook mogelijk om een intermezzo in te schakelen, wat zorgt voor een fijne break tijdens een evenement. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van cabaret, geluidskunstenaar of een fakespeech zijn. Want het kan juist erg versterkend werken door wat humor in het geheel in te brengen, zelfs als het een serieus onderwerp betreft. Zo heeft het aanwezige publiek even een adempauze en kan er even worden ontspannen. Daarna heeft men dan weer meer energie om zich weer goed te kunnen concentreren. Ook is het mogelijk om iemand in te huren die Engels spreekt, mochten er buitenlandse gasten bij het event aanwezig zijn. Of kies voor een presentator, die een bijeenkomst een bepaalde kleur kan geven. Is het een komiek die de dag of avond aan elkaar mag praten? Of iemand met een politieke achtergrond?

Keuze genoeg

Wat veel mensen ook vergeten is dat er zo nu en dan de nodige voorbereiding aan vooraf gaat voordat er een gesproken woord van een spreker op tafel ligt om voorgedragen te worden. Daarom kunnen prijzen wellicht iets hoger liggen dan u in eerste instantie in gedachten had. Veel prijzen worden op de website genoemd, maar ook is bij sommigen de prijs verkrijgbaar op aanvraag. U kunt gewoon vrijblijvend informatie aanvragen. Wilt u meer weten over het totale kostenplaatje, of over de persoon zelf? Dan kunt u altijd bij Persona Grata terecht. Maar ook voor andere vraagstukken bent u hier aan het juiste adres. Of het nu gaat om de organisatie van een conferentie of een afsluitende borrel, er werken mensen met behoorlijk wat ervaring in het bedrijf die u goed van dienst kunnen zijn hierbij. Kijk gewoon rond in de lijst met mensen die worden aangeboden en lees over diens kwaliteiten. Maak vervolgens een keuze en overleg eventueel met het bedrijf voor het optimale resultaat. Een goed begin is het halve werk. Maar van tevoren een goed plan en houd je aan de planning.