Een Lean Six Sigma Black Belt training is de oplossing voor ieder bedrijf, omdat het de bekende managementtechnieken Lean en Six Sigma combineert op een unieke manier. Een Lean Six Sigma Black Belt is een expert op het gebied van Lean en Six Sigma en kan deze twee uitstekend toepassen in zijn bedrijfsvoering. Een Lean Six Sigma Black Belt training is geschikt voor design-, proces- en kwaliteitsengineers en voor project-, productie- en kwaliteitsmanagers. Deze professionals binnen uw bedrijf hebben veel te maken met procesvoering en de ontwikkeling van nieuwe processen en producten. Met de Lean Six Sigma Black Belt training leren ze deze processen te stabiliseren en verspillingen tegen te gaan. Daarnaast leren ze omgaan met problemen in processen en die te voorkomen. Dat maakt de Lean Six Sigma Black Belt training dan ook uitermate geschikt voor managementposities, omdat die invloed hebben op de processen binnen uw bedrijf. Wilt u dus van uw managers Lean Six Sigma Black Belt experts maken, dan is onze Lean Six Sigma Black Belt training daar uitermate voor geschikt.

Lean Six Sigma Black Belt training: een combinatie van Lean Thinking en Six Sigma

Tijdens de Lean Six Sigma Black Belt training leren uw werknemers de fijne kneepjes van de twee managementtechnieken Lean en Six Sigma. Beide technieken zijn zeer beproefd over de hele wereld en worden veel gebruikt. Lean kent zijn oorsprong bij Ford en Toyota en Six Sigma is gebaseerd op de principes die Motorola tot een van de grootste telecom bedrijven van de jaren 90 hebben gemaakt. Tijdens de Lean Six Sigma Black Belt training leert u wat deze technieken inhouden en hoe u deze technieken toepast. Daarnaast leert u de unieke voordelen van het combineren van Lean en Six Sigma en zult u inderdaad zien hoe de twee technieken elkaar aanvullen. Lean Thinking is een management techniek met een oorsprong bij Henry Ford. In 1913 zette Henry Ford een fabriek op voor de productie van zijn bekende Model-T. Hij creëerde daarbij een van de eerste compleet integrale productiestructuren, zodat het gehele proces werd gestroomlijnd. Dit deed hij door ervoor te zorgen dat de verschillende stappen in zijn fabricageproces op één lijn zaten. Zo minimaliseerde hij verspillingen en zorgde hij voor een snelle doorstroom. Daarnaast maakte hij veel gebruik van verwisselbare onderdelen voor snelle productie. Door Toyota werd hierop verder gebouwd in de jaren 50, omdat zij weinig financiële middelen hadden maar wel wilden groeien. Zij creëerden een systeem wat nu bekend staat als het Toyota Productie Systeem (TPS) en wat Lean Thinking als basis gebruikt. Met het Toyota Productie Systeem werd Toyota een van de grootste autofabrikanten ter wereld en introduceerde het Lean Thinking als een succesvolle managementtechniek. Aan de basis van Lean Thinking staan 5 basisprincipes, die als uitgangspunt worden genomen:

 • Waarde
 • Waardestroom
 • Flow
 • Pull
 • Continu verbeteren

Naast deze principes focust Lean Thinking erg veel op het reduceren van verspillingen die optreden in uw processen. Daarbij identificeert Lean Thinking de volgende verspillingen:

 • Overproductie: teveel produceren, meer dan de klantvraag
 • Wachten: ongeplande stilstand in de productie en wachten op de volgende stap in het proces
 • Transport: het onnodig verplaatsen van materialen en productie
 • Overprocessing: onnodige bewerkingen op grondstoffen
 • Voorraad: onnodig grondstoffen en producten op voorraad
 • Beweging: onnodig verkeer van uw medewerkers of onnodig zoeken
 • Fouten: fouten in de productie, van welke aard dan ook
 • Onbenutte kennis: het niet gebruiken van de aanwezige kennis in het bedrijf

Dit is een van de speerpunten van het Lean Thinking model: het identificeert heel duidelijk de knelpunten in uw productie en stabiliseert zo uw processen. Naast Lean Thinking leert u tijdens Lean Six Sigma Black Belt training ook werken met de Six Sigma techniek. Deze techniek is ontstaan bij Motorola rond 1976, toen Motorola een revolutionaire zienswijze doorvoerde met een focus op:

 • process capability
 • tolerantieanalyse
 • critical-to-quality karakteristieken
 • ontwerpspecificaties

Met deze unieke denkwijzen hielp Six Sigma Motorola enorm op weg en werden zij een van de grootste telecom bedrijven van de jaren 90. Met Six Sigma maakt u dan ook gebruik van de principes die aan de grondslag lagen van het succes van Motorola, zodat u problemen in uw processen op kunt sporen en kunt verhelpen. Daarnaast volgt Six Sigma de unieke filosofie dat het beter is om uw processen zo in te richten dat u het aantal problemen minimaliseert dan dat u maar steeds problemen blijft repareren. Dit maakt Six Sigma tot een unieke lange termijn strategie die u nu al voordelen oplevert. Six Sigma biedt u allerhande tools die u kunt gebruiken om uw processen te analyseren en om problemen op te lossen. Zo wordt uw hele bedrijfsvoering toekomstwaardiger en hoeft u zich geen zorgen te maken om potentiele problemen, omdat u met Six Sigma deze minder heeft en u altijd het goede antwoord klaar heeft liggen.

De voordelen van de combinatie van Lean Thinking en Six Sigma

Gecombineerd bieden Lean Thinking en Six Sigma u allerhande voordelen. U gebruikt Lean Thinking om uw processen te stabiliseren en te verbeteren. U reduceert verspillingen en maximaliseert productie. Met Six Sigma lost u de problemen die u tegenkomt op en voorkomt u nieuwe problemen. Met een Lean Six Sigma Black Belt training bent u een completere manager, die stabielere processen creëert en bent u een grotere aanwinst voor uw bedrijf. Heeft u interesse in onze Lean Six Sigma Black Belt trainingen, neem dan vooral contact met ons op.