Iedereen die wel eens een barbecue heeft meegemaakt weet wel hoe je de meeste barbecues kunt aansteken. Meestal zijn dit houtskoolbriketten. Tegenwoordig worden briketten van kokos echter vaker gebruikt dan de bekende briketten van houtskool. Er wordt gezegd dat deze nieuwe briketten een betere optie zijn om milieuvriendelijk te barbecueën. Deze briketten zijn schoner en branden langer dan de alternatieven. In dit artikel lees je alles over het gebruik en de voordelen van het gebruiken van deze milieuvriendelijke variant op houtskool. Als je graag je barbecue aanzet moet je vooral verder lezen. Misschien kun jij nu ook overwegen om over te stappen op een schonere variant van barbecueën.

Het gebruik van kokosbriketten

De naam zegt het natuurlijk al, maar kokosbriketten zijn briketten die zijn gemaakt van een onderdeel van de kokosboom. Er werd al heel veel gedaan met de kokosboom, maar in Europa deden we nog niet zoveel met de schil van de kokosnoot. In landen als Indonesië maakte men er al heel lang briketten van. De schillen worden samengeperst en vormen dan de briketten. Deze briketten worden daar dan ook zeer veel gebruikt als brandstof. Nu is dit ook naar Europa overgewaaid. De schil van de noten is vaak afval uit de industrie die de melk en het vlees van de noot gebruikt. Daarnaast hoeft de boom niet gekapt te worden om de noten te kunnen gebruiken. Daarom is het gebruik van kokosbriketten duurzaam en vriendelijk voor het milieu. Ook de rook die van deze briketten afkomt is schoner en dus beter voor het milieu. Hier kun je echter ook bijvoorbeeld een elektrische barbecue voor gebruiken. Toch vinden veel mensen dat dit een deel van de pret van de barbecue wegneemt. Je steekt namelijk geen houtskool aan, maar zet gewoon een knop om. Voor deze mensen die toch milieuvriendelijker willen barbecueën zijn er nu kokosbriketten

De voordelen van kokosbriketten

Het gebruiken van briketten heeft zeer veel voordelen tegenover het gebruik van houtskool. Ik heb deze voordelen voor je op een rijtje gezet:

  • Ten eerste zijn kokosbriketten veel beter voor het milieu. Een product dat werd gezien als afval wordt nu hergebruikt als aansteekmiddel voor de barbecue. Daarnaast is ook de verbranding van kokosbriketten schoner dan die van bijvoorbeeld houtskool en blijft er zo goed als geen as over als ze zijn uitgebrand.
  • Briketten van kokos branden heter en langer dan de houtskool alternatieven. Zo heb je minder van het product nodig om net zo lang te barbecueën dan bij houtskool. Ook zijn deze briketten sneller op de juiste temperatuur dus kun je sneller beginnen met het grillen van vlees.
  • Kokosbriketten zijn een stuk schoner dan houtskoolbriketten. Het is al genoemd dat dit beter is voor het milieu, maar het betekent ook dat er een stuk minder geur vandaan komt wanneer het brandt. Houtskoolbriketten hebben bij het branden vaak een soort chemische rooklucht. Kokosbriketten zijn daarentegen geurloos en de smaak ervan gaat niet aan je vlees zitten.
  • Briketten van kokos vliegen niet snel in brand. Soms druipt er vet van je vlees af en dat zorgt vaak voor een grote vlam waardoor er dingen verbranden. Deze briketten staan erom bekend dat dit niet gebeurt.

Wil je deze nieuwere soort briketten ook eens uitproberen? De kokosbriketten zijn het hele haar door voor een lage prijs te krijgen bij Kolenboertje. In de webshop kun je gemakkelijk de briketten kiezen die je wilt en deze worden dan snel geleverd. Naast briketten kun je er ook nog eens terecht voor andere spullen en informatie voor je barbecue. Je kunt voor meer informatie kijken op kolenboertje.nl.